Makovo-jablečný koláč

Miluji recepty, kde se dá část mouky nahradit ořechy, mákem či kokosem. A zrovna dnes vám představím koláček, kde mouku nahradíte zcela – a to mákem.

Makovo-jablečný koláčMák moc lidí v oblibě asi nemá z důvodu, že se pak dost těžko dostává ze zubů (však to všichni asi znáte). Já mám mák moc ráda a velmi často si s ním zpestřuju jogurty, nebo snídaňové kaše. Ale proč si z něj nepřipravit i něco dobrého, v čem samotný mák vynikne úplně dokonale?

Receptík je zcela bez mouky, jednoduchý a pro milovníky máku bude určitě i chuťově velmi dobrý. Navíc jako zpestření se v receptu objevilo jablíčko, které koláček ještě více zjemní.


Recept:

  • 100 g máku
  • 20-30 g ovesných vloček (od oka)
  • 2 vejce
  • 1 jablko
  • lžíce medu
  • ½ lžičky prášku do pečiva

Nejprve rozdělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme v nadýchaný sníh a žloutky pořádně rozmícháme s medem, mákem, vločkami a práškem do pečiva. Do této směsi nastrouháme jablíčko a poté vmícháme sníh z bílků. Přelijeme do formy a pečeme na 180 °C asi 40 minut – ale hlídáme, záleží v jak velké formě budeme péct.

Advertisements