Mrkvová polévka

Mrkvová polévkaStále čím dál více spěcháme a stále více si urychlujeme jak samotnou přípravu jídla, tak i následné jezení a proto se z našich obědů pomalu vytrácejí už polévky. Výjimkou mohou být snad jen víkendy, kdy je času více.

Sama radši než několikahodinové vyvařování oběda preferuji nějaké rychlejší varianty a proto je i u mě polívka k obědu méně častá. Když ale přijde večer a dostanu chuť na něco dobrého a teplého, zvolím nejčastěji nějakou hustou polévku. Z brokolicových, cuketových, dýňových a jiných padla dnes volba na mrkvovou, kterou už jsem delší dobu nedělala, což byla škoda, protože mě nadchla stejně, jako ty ostatní.

Recept není vůbec složitý a tak vám to nezabere ani hodně času.


Recept:

  • mrkve (dle počtu strávníků)
  • cibule
  • olivový olej
  • vývar (či bujón)
  • kari koření
  • polévkové koření
  • zakysaná smetana, semínka na dozdobení

Mrkvová polévkaCibuli a mrkve oloupeme a nakrájíme na malé kousky. V hrnci rozehřejeme nejlépe olivový olej, na kterém osmahneme cibulku a po chvíli, když zesklovatí přidáme i mrkev. Chvilku orestujeme a zalijeme předem připraveným vývarem, či horkou vodou, v které jsme si rozmíchali bujón. Necháme vařit dokud není mrkev měkká. Když je mrkev změklá, rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem a přidáme koření dle chuti (já dala kari, podravku a trochu citrónové šťávy, ale chutím a fantazii se meze nekladou). Pokud budeme chtít polévku zjemnit, můžeme přidat i klasickou smetanu, kterou v polévce rozmícháme a podávat můžeme se slunečnicovými semínky a zakysanou smetanou.


Pro chladné a zimní večery se hodí ideálně.

Advertisements