Pizza alla salsiccia

Pizza alla salsicciaTypická talianska pizza je tvorená z tenkého cesta okrúhleho tvaru, na ktorom je okrem paradajkového pretlaku a syru množstvo ďalších prísad podľa chuti – šunka, saláma, olivy, huby, ananás či sardinky. Pizza sa považuje za pôvodný pokrm roľníkov z oblasti Kampánie pri Neapole, prvý zdokumentovaný výskyt slova sa datuje do konca 10. storočia.

Tvar, hrúbka alebo suroviny na pizzu však nie sú pravidlom. Podľa receptu na domácu pizzu nižšie sa vám podarí upiecť hrubšiu, zato nadýchanú pizzu skvelej chuti. Čo však dáte na povrch je už len na vašej voľbe. U mňa to tentokrát bola domáca Pizza alla salsiccia, teda pizza klobásková. „Pizza príspevok“ sa však na stránke ešte určite niekedy objaví… Možností, akú upiecť je nespočítaľne.


Recept:

  • 600g hladkej múky
  • 1 lyžička cukru
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 1 lyžička soli
  • 7 lyžíc olivového oleja
  • 350ml vody
  • suroviny na pizzu podľa chuti (kečup alebo paradajkový pretlak, syr, šunka, salám, zelenina, 1-2 vajíčka, čerstvé alebo sušené bylinky)

Najprv si pripravíme kvások z droždia, 2 lyžíc múky, cukru a vlažnej vody. Keď nám kvások vystúpi zmiešame ho zo zvyšnou múkou a ďalšími surovinami a vypracujeme vláčne cesto. To necháme ešte pol hodiny odpočinúť a potom ho podľa veľkosti plechu rozdelíme, rozvaľkáme a na povrch rozotrieme kečup alebo pretlak a pridáme všetko, na čo máme chuť, poprípade čo je k dispozícii. Na pizzu ešte môžeme vyliať vajíčko a na záver povrch posypať čerstvými alebo sušenými bylinkami, napríklad oreganom, bazalkou či zmesou provensálskych byliniek. Pizzu pečieme v trúbe pri 250°C zhruba 10 – 15 minút.

Reklamy