Zapečená cuketa

Zapečená cuketaCuketa je skvělá zelenina a receptů s ní mám vyzkoušeno nespočetně. Když to nejsou sladké buchty, placičky, polévky, zeleninové směsi, omáčky na špagety či nákypy, tak je to právě zapečená cuketa.

Na přípravu už to takové minutka jako většina recepttů, co přidávám, není, ale přesto nezabere půl dne a ve výsledku se i dobře najíte, protože je to opravdu výborné.


Recept:

  • 1 cuketa
  • rajský protlak
  • rajčata
  • cibulka
  • sýry dle chuti (mozzarella, hermelín, tvarůžky, ale klidně i obyčejný eidam)
  • mleté maso (já ho neměla, proto jsem použila sójový granulát, které dokáže mleté maso aspoň konzistencí zastoupit)
  • koření dle chuti

Nejprve si připravíme maso. Pokud máme mleté maso, tak ho klasicky osmažíme na pánvi, pokud ale použijete sójový granulát, nejprve ho musíme uvařit. Do vroucí vody vhodíme kousek masoxu (ale není nutný), rozmícháme a přidáme sójový granulát. Vaříme dokud nezměkne a pak ho přendáme do sítka, abychom z něho vymačkali přebytečnou vodu. V druhé pánvi si připravíme směs na cuketu. Na kapce olivového oleje osmažíme cibulku. Přidáme k ní sójový granulát a necháme smažit. Zatím si připravíme cuketu. Vrch seřízneme a zbytek vydlabeme (pokud máme tu z obchodu, které jsou menší a bez velkých semen) vydlabanou směs si necháme a nasekáme na menší kousky stejně tak, jako seříznutý vrch cukety. Přidáme na pánev a dál restujeme. Pak do pánve přidáme i oloupané (spařené a pak oloupané) cherry, či klasické rajčata. Nakonec přidáme protlak a pořádně promícháme. Okořeníme dle vlastních chutí. Např. solí, pepřem, chilli, oregánem či provensálským kořením. Pak do této směsi přidáme trochu sýra a naplníme vydlabanou cuketu. Na vrch poklademe kousky sýra, či strouhaného sýra a dáme zapéct asi na 15 minut.

Advertisements