Batátové kuličky

Batátové kuličkyDalší velice netradiční surovinou v české a slovenské kuchyni jsou sladké brambory, konkrétně batáty. Batáty nejsou botanicky příbuzné pravým bramborům, ale oboje pochází ze Střední Ameriky. Batáty ale dorazily do Evropy asi o 100 let dříve a byly velmi oceňovány.

Ačkoliv z batátů můžeme připravit množství chutných receptů, já se rozhodla vyzkoušet batátové kuličky, či mini karbenátky.


Recept:

  • 1 velký batát
  • 1 plechovka tuňáka v rostlinném oleji
  • 1 vejce
  • česnek
  • cibule
  • sůl
  • pepř
  • grilovací koření
  • mletá červená paprika
  • trochu mouky, či vloček
  • sezamové semínka

Batát oloupeme a klasicky uvaříme jako normální brambor (na kostičky v osolené vodě) do měkka. Mezitím si nakrájíme cibulku na velmi drobné kostičky, připravíme si česnek a ostatní suroviny. Když batát změkne, dáme ho do misky a vidličkou rozmačkáme na kaši. Do této kaše přidáme koření včetně prolisovaného česneku a cibulky. Pořádně rozmícháme a přidáme tuňáka, kterého ještě vidličkou rozdrobíme a opět rozmícháme. Nakonec přidáme vejce, a aby jsme měli tužší konzistenci, tak i trochu mouky. Kdo má rád, může už i do těsta přidat trochu sezamových semínek. Pak vytvarujeme kuličky (ale můžeme klidně i placičky). Dáme na plech vyložený pečícím papírem, posypeme sezamovými semínky a pečeme na 180 – 200 °C asi 15 minut.

Reklamy