Chili con carne

Chilli con carneĎalší zo spoločných víkendov, ďalšie spoločné varenie obeda. Tentokrát sme sa rozhodli pre mexickú špecialitu, ktorá je zároveň aj oficiálnym jedlom amerického štátu Texas – Chili con carne.

Príprava zaberie trochu času, ale výsledok stojí za tú námahu. Základom je však kvalitné hovädzie mäso, na jeho výbere si naozaj treba dať záležať.


Recept:

  • 1 lyžica oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 červená chilli paprika (druh podľa vlastného uváženia a odolnosti)
  • 2 strúčiky cesnaku (olúpané)
  • 1 lyžica mletého chilli (ak sa vám to zdá veľa, stačí aj 1/2)
  • 1 lyžička rasce
  • 2 lyžičky mletej červenej papriky (sladkej)
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 hovädzí bujón
  • 400 g nakrájaných paradajok
  • 1/2 lyžičky sušeného majoránu
  • 1 lyžička cukru
  • 5 lyžíc rajčinového pretlaku
  • soľ
  • čierne korenie
  • 410 g zaváranej červenej fazule
  • kyslá smotana a sterilizovaná kukurica podľa chuti

Najprv si pripravíme potrebnú zeleninu. Cibuľu nakrájame na malé, cca 5 mm kúsky. Ďalej rozkrojíme pozdĺžne chilli papričku, odstránime stopku a v prípade, ak nechceme mať príliš pikantné jedlo, môžeme odstrániť aj semiačka. Takto očistenú chilli papričku nakrájame na drobno. Na záver si ešte na drobno nasekáme strúčiky cesnaku, poprípade pretlačíme cez lis na cesnak.

Panvicu umiestnime na stredne silný oheň, pridáme olej a necháme ho rozpáliť cca 1 – 2 minúty. Do takto rozpáleného oleja vložíme nakrájanú cibuľu a za stáleho miešania ju necháme cca 5 minút restovať, resp. kým nezačne byť mäkká a sklovitá. Následne pridáme do panvice nakrájané chilli, cesnak, mleté chilli, mletú sladkú papriku a rascu. Za občasného miešania necháme celú zmes restovať ďalších cca 5 minút.

Do takto pripraveného základu pridáme mleté hovädzie mäso. Všetko spolu za stáleho miešania restujeme ďalších cca 5 minút, resp. až kým všetko mäso nestratí svoju ružovú farbu. Je vhodné, aby bolo mäso radšej mierne opražené a zhnednuté, než udusené.

Mezditým si pripravíme „omáčku“ na podliatie. V 300ml teplej vody rozmiešame rozdrobenú bujónovú kocku. Keď je dôkladne rozmiešaná, podlejeme vodou mäso v panvici. Do panvice pridáme aj nakrájané paradajky, majorán, cukor, soľ a čierne korenie. Na záver pridáme ešte rajčinový pretlak a všetko spolu dôkladne premiešame.

Takto pripravenú zmes privedieme do varu a následne zakryjeme a za občasného premiešania necháme na miernom ohni pomaly vrieť cca 20 min. Dôležité je sledovať, aby nám zmes nepripálila o dno panvice, prípadne aby príliš nezhustla. V takom prípade je potrebné pridať trochu vody.

Kým sa nám zmes varí, otvoríme zaváranú fazuľu a prepláchneme ju v sitku. Opláchnutú fazuľu následne pridáme do panvice. Panvicu necháme odkrytú a zmes privedieme na slabou ohni k varu. Následne ju necháme vrieť ďalších cca 10 minút. Ak máme pocit, že je jedlo príliš suché, prilejeme podľa potreby vodu. V prípade, že sa nám zdá jedlo málo pikantné, môžeme ho ešte dochutiť mletým chilli. Plyn následne odstavíme a panvicu zakryjeme pokrievkou. Jedlo necháme ešte odležať cca 10 minút a môže sa podávať.

Pri podávaní nesmieme zabudnúť pridať na Chili con carne kyslú smotanu a jedlo dozdobiť zeleninou, napríklad sterilizovanou kukuricou.

Ako prílohu k jedlu je možné podávať dlhozrnnú ryžu, pečivo alebo tradičné mexické placky.

Advertisements