Arašídový perník

Arašídový perníkRáda a časta peču, ale také velmi často recepty sama obzvláštňuji a trochu experimentuji. Vyhlídla jsem si recept na zdravý arašídový perník, ale sama jsem udělala několik úprav, něco přidala, něco nedala a vznikla z toho báječná vláčná buchta, která není ani trochu suchá.


Recept:

  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • ½ hrnku hladké mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • skořice (klidně pořádně)
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 jablka
  • 1 banán
  • ¾ hrnečku jogurtu
  • 2 vejce
  • ½ hrnečku mléka
  • javorový/agáve sirup či med (cca 2 velké lžíce, ale kdo rád sladší určitě ještě přidá)
  • 1/3 hrnku arašídového másla

Všechny sypké suroviny smícháme. Ve vodní lázni si rozpustíme arašídové máslo, aby nebylo tuhé. Když je dost měkké, přidáme k němu do misky rozmačkaný banán, sirup či med. Důkladně promícháme a přidáme vejce, ale mícháme stále, aby se vejce z teplého arašídového másla nezdrcly. Pak přidáme ještě jogurt a přidáme celou směs k sypké směsi. Půjde to ztuha, proto přidáme mléka a rozmícháme. To můžeme ještě přilít pokud těsto bude stále moc tuhé. Nakonec přidáme 1 jablko nakrájené na malé kostičky a 1 jablko nastrouhané na struhadle. Poté už jen promícháme a vylijeme do misky či na menší plech. Pečeme na 180 °C asi 45 minut. Buchta se nám bude asi zdát nedopečená, ale to dělá to množsví vlhkých ingrediencí, proto se nebojte, po 45 minutách to syrové opravdu nebude 🙂 . Pak vyndáme z trouby a ještě horké potřeme arašídovým máslem. Necháme vychladnout a pak podáváme např. s jogurtem, tvarohem nebo zakysanou smetanou.

Advertisements