Sushi

SushiMožná trochu netradičně, ale přesto si i my někdy zpestříme večeři japonským sushi, což je jedno z nejpopulárnějších jídel japonské kuchyně, které se připravuje z řasy, rýže a především ryb. Dnes už si ho může dopřát každý, protože sushi restaurace najdeme skoro v každém nákupním centru.

Cena však není zrovna nejpříznivější a k domácí výrobě se taky jen málokdo odhodlá. I nám se prvotně zdál postup složitý a balit rýži do řasy, aby se nám to celé nerozpadlo nám připadalo jako laikům nemožné.

SushiNicméně nebyli bychom to my, kdybychom se neodhodlali to vyzkoušet. A výsledek nás velmi příjemně překvapil. Sice v našem podání je to spíše “pseudosushi“, protože jsme do rýže nepřidávali ani speciální ocet, ani jsme sushi rolky neplnili jen rybami, které Jarko nemusí, ale postupně jsme si do řas přidávali to co máme rádi (nechyběla šunky a sýr 😀 ).

Oba jsme si toto japonské jídlo velice oblíbili a společně ho dělali už vícekrát a vždy se nám podařilo, proto ho doporučujeme vyzkoušet, protože si ho opravdu doma můžete naplnit čím chcete (třeba i slaninou 😀 ), ale také vás to výjde mnohem levněji a místo nějakých 6 kousků z restaurace za šílenou cenu, si doma můžete připravit hotové sushi hody.


Recept:

  • řasa nori
  • jasmínová rýže
  • náplň dle chuti (uzený losos, surumi tyčinky, avokádo, okurka, šunka, sýr…)
  • sójová omáčka
  • wasabi pasta
  • bambusové prostírání (na balení ruliček)
  • hůlky

Jasmínovou rýži (sypanou, né ve vařícím balíčku) nasypeme do osolené vody. Pořádně rozmícháme a necháme vařit. Rýži musíme promíchávat, aby se nám nepřipalovala ke dnu a také bude třeba do hrnce doplňovat vodu. Pro rychlejší přípravu hrnec s rýži přikryjte pokličkou, ale i tak je potřeba promíchávat. Rýže je hotová, když je voda skoro vypařená a rýže je mazlavá a rozvařená. Nikdy nevařte rýži v rýžovaru, nebo ve varných sáčcích, je potřeba aby byla opravdu mazlavá a rozvařená, čemuž varný sáček či rýžovar zabrání. Rýži necháme zchladnout a mezitím si připravíme řasy.

Sushi (postup)Ty rozřízneme na půl a dáme na spodní okraj bambusového prostírání. Pak si navlhčíme ruce vodou (aby se rýže tak moc nelepila na ruce) a tenkou vrstvu rýže přitlačíme na řasu. Né úplně po horní okraj, jinak by nám náplň při balení “vytekla“. Na rýži dáme náplň dle chuti. Doporučuji kombinace: uzený losos + avokádo/okurka, surumi tyčinky + okurka/avokádo/sýr, sýr + okurka/avokádo/šunka. Samozřejmě, můžete udělat dle chuti čistě zeleninové, masité, cokoliv co vám napadne. Mně chutnaly všechny kombinace, zkoušeli jsme i tuňáka z plechovky, ale toto mě moc nenadchlo.

Balení ruliček už je trochu složitější a první se nepovede snad nikomu a ani naše nejsou vždy dokonalé. Chce to trochu praxe. Horní okraj řasy potřeme prstem namočeným ve vodě (pozor jakmile řasu potřete vodou, ihned začne být lepivá, tak se snažte nepokapat si zbytek části řasy). Pak pomocí bambusové prostírání balíme do ruliček – doporučuji pustit si nějaké video na Youtube, protože popisovat balení je těžší, než to ve skutečnosti je 🙂 .

Pak už jen ruličky nakrájíme velmi ostrým nožem na menší válečky a podáváme se sójovou omáčkou, do které si předem rozmícháme wasabi pastu.

Advertisements