Domáci chlieb

Domáci chliebChlieb je bežnou súčasťou takmer každého dňa a jeho pečenie doma sa stáva čím ďalej tým populárnejšie. Zrejme aj preto, že aj keď je s tým trochu práce, domáci chlieb je lacnejší a najmä chutnejší.

Keď ochutnáte tento, nebudete chcieť už žiaden iný. Dokonca na jeho prípravu nepotrebujete domácu pekáreň, postačí vám rúra.

Aj my sme na neho dostali chuť a preto sme večer zamiesili cesto a o piatej ráno ho šupli do trúby, aby bol na raňajky teplý a voňavý. Môžeme ho len doporučiť. Fantázii pri jeho tvorbe sa medze nekladú, zamiešať do cesta môžete čokoľvek čo máte radi.


Recept:

  • 3 hrnčeky hladkej múky
  • 1 lyžička sušeného droždia
  • 1,5 – 2 lyžičky soli
  • 1 – 2 lyžičky mletého kmínu
  • 1,5 hrnčeka vody
  • podľa chuti cibuľka, cesnak, bylinky, semienka, škvarky…

Sypké suroviny zmiešame dohromady a prilejeme vodu. Vzniknuté cesto prikryjeme utierkou a v teple necháme 6 – 8 hodín vykysnúť. Po vykysnutí cesto dáme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme na asi 2 – 4 cm hrubú placku a preložíme zo všetkých strán. Necháme ho aspoň pol hodinu odpočívať pod utierkou. Rúru rozohrejeme na 230°C, zároveň si do nej dáme nahrievať sklenenú misku na pečenie aj s pokličkou. Cesto potom preložíme do misky a pečieme asi 30 minút s pokličkou, potom asi 15 minút bez nej.

Advertisements