π Pie

3.14159265358979323846264338327950288419716939937510582097494459230781640628620899862803482534211706798214808651328230664709384460955058223172535940812848111745…

π PieTo je len niekoľko prvých číslic z veľmi známeho čísla π (Pí), ktoré vyjadruje pomer obvodu kruhu k jeho priemeru. A prečo sme práve dnes upiekli π Pie?

Podľa amerického zápisu sa dnešný dátum totiž zapisuje ako 3/14 a preto sa celosvetovo oslavuje deň čísla Pí (Pi Day). Navyše tentokrát, ak sa pridá aj rok, tak dostaneme 3/14/15 a máme tak už prvé štyri číslice nekonečného desatinného rozvoja čísla Pí a zároveň dnes o 9:26:53.5 až prvých desať číslic. A navyše, keďže Pí sa v angličtine veľmi podobá na slovo Pie, tento deň sa oslavuje ako ináč ako jedením koláčov. Pridávame recept na naše mini π Pie.


Recept (vystačí asi na 20 – 25 koláčikov veľkosti muffinu alebo jeden s priemerom 23cm):

  • 100π g polohrubej múky (314g)
  • 10π g kryštálového cukru (31.4g)
  • 80π g masla (251.2g)
  • lyžička soli
  • jablká
  • škorica

Zmiešame múku, cukor a lyžičku soli, pridáme roztopené maslo a poriadne premiešame. Ak by bolo cesto príliš suché, pridáme trochu vody a necháme ho stuhnúť v chladničke. Medzitým si nastrúhame jablká bez šupy, vymačkáme z nich trochu šťavy a pridáme škoricu. Do zmesi môžeme pridať aj strúhanku, ktorá nepokazí chuť, ale vyťahá trochu šťavy pri pečení a koláčiky nebudú plné vody.

Ak je už cesto vychladené, tak formičky vymastené maslom a vysypané múkou vyložíme cestom, naplníme jablkovou zmesou a pridáme π vytvarované z cesta.

V prípade, že chceme veľký koláč, tak postupujeme podobne, ale v takom prípade je lepšie cesto rozdeliť na dve polovice, prvou vyložiť plech, naplniť jablkami a druhou koláč prikriť. Do vrchného dielu môžeme vyrezať číslo π.

Pečieme na 220°C zhruba 20 minút, ale koláčiky treba kontrolovať. 

Advertisements