Limetkovo-makový koláč

Limetkovo-makový koláčDoma se nám nahromadila kopa limetek, které měly být původně na domácí mojito, ale protože počasí se nám poslední dny nějak mračí a je výrazně chladněji, napadlo mě, že bych mohla limetky spotřebovat i jinak.

Protože už tu dlouho nebyl žádný klasický koláč, napadlo mě, že udělám právě ten a opět jsem si vymyslela vlastní recept, kde jsem zkombinovala snad 3 různé typy koláčů, ale podle všech měl veliký úspěch, takže receptík přidávám :).


Recept:

Těsto:

  • 2 žloutky
  • 150 g hladké mouky
  • 50-70 g moučkového cukru
  • 150 g změklého másla
  • trochu studené vody
  • kůra z limetky

Ze všech surovin vpracujeme vláčné, nelepivé těsto, které necháme cca 20 minut odpočinout v lednici. Mezitím si připravíme náplň.

Maková náplň:

  • 200 g mletého máku (lze přidat i část nemletého)
  • mléko (dle oka)
  • lžička skořice
  • trochu rumu (nebo rumové aroma)
  • moučkový cukr dle chuti
  • 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku

Mák smícháme s cukrem, skořicí, rumem a přiléváme mléko, aby nám vznikla hustá kaše. Tuto směs dáme prohřát na sporák a mícháme, případně dolejeme trošku mléka. Nakonec vmícháme pudink a stáhneme z plotny a necháme trochu vychladnout.

Těsto vytáhneme z lednice a na pomoučeném vále vyvalíme tenkou placku, kterou napasujeme do koláčového plechu. Propícháme vidličkou, aby se těsto nenafukovalo, a poté na toto těsto přidáme makovou náplň, uhladíme a dáme péct na 170°C asi 30 minut.

Poté vyndáme z trouby a necháme chladit.

Tvarohovo-smetanová náplň:

  • cca 400 g tvarohu ve vaničce (dala jsem 1 a půl asi)
  • 1 zakysaná smetana
  • cukr dle chuti
  • šťáva a kůra z limetky (dle chuti)
  • želatina (buď plátky, nebo prášek)

Limetkovo-makový koláčTvaroh smícháme se vším krom želatiny. Tu si připravíme dle návodu, přidáme dvě lžíce tvarohové náplně, promícháme a přilijeme k zbytku tvarohové hmoty, kterou poté přelijeme na upečený koláč s makovou směsí.

Celý koláč dáme chladit do lednice ideálně přes noc do lednice.


Postup je možná zdlouhavější, ale určitě stojí za zkoušku 🙂 . Lehký a poměrně osvěžující recept.

 

 

Advertisements