Makový tvarožník

Makový tvarožníkPo úspěchu s předchozím limetkovo–makovým koláčem, jsem dostala prosbu o další podobný a tak jsem se vrhla do pečení.

A úspěch sklidil i tento, takže receptík opět přidávám a doporučuji vyzkoušet 🙂 . Rozhodně všem milovníkům tvarohu a máku.


Recept:

Korpus:

  • ovesné či jiné vločky
  • trochu hladké mouky
  • kuskus
  • máslo (cca 150 g)
  • cukr

Záměrně neuvádím množství, záleží na tom, jak velkou máte formu a určitě se to povede každému i od oka. Nejvíce přijde do korpusu vloček, asi lžíce mouky a pak přisypeme netradičně i trochu suchého kuskusu a cukru dle chuti. Přidáme rozpuštěné máslo a promícháme. Celou směs pak zalijeme vroucí vodou a necháme nabobtnat kuskus a vločky asi 10 minut. Poté promícháme – měli bychom dostat kašovitou hmotu, kterou napěchujeme do vymazané formy i trochu do krajů.

Krém:

  • 2 tvarohy ve vaničce
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 vanilkové cukry + cukr dle chuti
  • 2 lžíce nemletého máku
  • 2 žloutky
  • šťáva z 1 citrónu
  • 1 lžíce solamylu nebo polovina pudinkového prášku
  • ovoce nahoru

Makový tvarožníkTvaroh smícháme se smetanou, žloutky, cukrem, mákem a nakonec přidáme šťávu z citrónu a solamyl.

Krém nalijeme na korpus a pečeme prvních 15 minut na 200 °C, poté dopékáme na 150 °C asi 50 minut, ale záleží na troubě, takže klidně déle.

Necháme vychladnout, dáme do lednice a podáváme. Vychlazený se hodí do horkých dnů skvěle.

Advertisements