Dýňový cheesecake

Dýňový cheesecakeDýňová sezóna je v plném proudu, a tak se po dýňovém dortíku v troubě objevil i dýňový cheesecake. Povedl se moc. Oproti klasickým cheesecakům je to velmi příjemný podzimně laděná obdoba, která určitě neurazí a zlepší všechna upršená podzimní rána i pochmurná odpoledne 🙂 .


Recept:

Korpus:

  • 2 balíčky bebe
  • 150 g másla

Náplň:

  • 400 g dýně hokaido
  • 2-3 měkké tvarohy ve vaničce
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • třtinový cukr dle chuti
  • 3 vejce
  • skořice
  • špetka zázvoru

Nejprve si připravíme korpus ze sušenek. Sušenky v mixéru rozmixujeme skoro na prášek bez velkých kusů. Pak k nim přidáme přibližně 150g změklého másla. Nejprve přidáme 100g a rukou hněteme a postupně přidáme máslo podle potřeby, aby se nám směs nedrolila a dala se pěkně napěchovat do formy.

Formu si vymažeme máslem či sádlem a dno vyložíme pečícím papírem. Na dno dáme sušenkový základ a trochu ho namačkáme i na okraje. Celou formu dáme do lednice a mezitím si připravíme krém.

Dýni nakrájíme, oloupeme a uvaříme do měkka. Poté slijeme vodu, rozmixujeme na pyré a necháme vychladit.

Během chlazení pýre si 2 tvarohy pořádně promícháme se smetanou, vejci a třtinovým cukrem. Toho dáme asi 150g, ale opět nejprve méně a podle chuti když tak přidáme. Přidáme vychladlé pyré, skořici (nemusíme šetřit), špetku zázvoru a promícháme.

Z lednice vytáhneme formu a tvarohovou směs nalijeme na sušenkový základ. Počkáme, až se trouba nahřeje na 180°C, vložíme formu do trouby a pečeme něco málo přes hodinu s tím, že po 10 – 15 minutách ji ztlumíme na 160°C. Poté troubu vypneme i přesto, že se nám bude tvarožník zdát nedopečený. Celý tvarožník pak v troubě necháme, neotvíráme dvířka a až bude trouba zcela vychlazená, tak tvarožník vyndáme ven a když už není horký ani ten, dáme ho ještě do ledničky, kde ztuhne úplně. Nejlépe ho chladíme přes noc.


TIP: Pokud chcete cheesecake odlehčit, přidejte do korpusu místo jednoho balíčku bebe vločky a mleté ořechy. Uberte másla a přidejte mléko, které vytvoří taktéž podobnou směs. Smetanu v náplni nemusíte taktéž dávat a cheesecake se rázem stane zdravou dobrotou :).

Reklamy