Perníčky

Perníčky K Vánocům také bezpochyby patří perníčky. Ovšem vychytat je tak, aby nebyly jak beton a přitom měly tu dobrou chuť i vůni, které nikdo neodolá, není tak jednoduché.

Chce to především správný recept a taky vědět jak široké perníčky vyválet a jak dlouho péct. Nám se společně s Jarkem podařilo najít recept, který je skvělý jak chuťově tak konzistenčně.


Recept:

  • 2 vejce
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 ks perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 120 g medu
  • 190 g moučkového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 125 g Hery

Všechny ingredience smícháme dohromady, důkladně zpracujeme rukama a necháme odležet několik hodin (nebo klidně i dní) v lednici.

PerníčkyPak těsto dáme na vál a vyválíme placku, která nesmí být tenká. Rozhodně to chce udělat hrubší placku než například na linecké, ale třeba to vychytat – na první plech je dobré zkusit perníčky různé tloušťky a pak se podle toho rozhodnout, jaká tloušťka je nejlepší.

Vykrojené perníčky dáme na plech s pečícím papírem a pečeme minimálně 7-8 minut.Perníčky hlídáme a vyndáváme je ještě trochu měkké – po vyndání samy dojdou a ztuhnou. Ještě horké je na plechu potřeme vajíčkem, nebo jen bílkem a necháme vychladnout.

Perníčky můžeme dle libosti nazdobit či nechat jen tak.

Reklamy