Vánočka


DSC_0527_tonemappedJedna z věcí, která ráno na Vánoce nesmí chybět je vánočka. Poslední tři roky peču vlastní a nemůžeme si ji doma vynachválit. Pletení vánočky sice každý rok studuji znovu a znovu, ale vždy se mi povede jak vzhledově, tak chuťově.


Recept:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 150 g másla
  • 50 ml mléka
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 25 g čerstvého droždí (ale pokud dáte celé, nic se nestane)
  • špetka soli
  • trošku rumu
  • rozinky (kdo má rád)
  • plátky mandlí na posypání
  • vajíčko na potření

Z droždí, poloviny cukru a poloviny teplého mléka necháme vyjít kvásek. Mezitím si připravíme větší mísu, kde smícháme mouky, špetku soli, zbytek cukru, vejce, žloutky, trošku rumu a rozpuštěné máslo.

Kvásek přidáme do mísy a pořádně promícháme. Kdo má robota, tak je pro to ideální a těsto bude ještě lepší.

Přikryjeme útěrkou a necháme v teple kynout.

Během kynutí ještě 2-3 x prohněteme a přibližně po 4 hodinách bychom měli mít nakynuté a vláčné těsto.

Těsto rozdělíme na 9 částí. První 4 by měly být největší, další tři o něco menší a poslední dvě nejmenší.

Nejprve upleteme copánek ze čtyř pramenů a doprostřed po celé délce uděláme rýhu, kterou trošku potřeme vajíčkem. Pak uděláme copánek ze tří pramenů, dáme na předchozí copánek a opět uděláme podél doprostřed rýhu a potřeme vajíčkem. Nakonec spleteme copánek ze dvou pramenů a dáme na předchozí patro. Vánočku propíchneme shora špejlemi, aby se nám vánočka nerozjela, a necháme ještě 20-30 minut kynout.

Pak potřeme zbytkem vajíčka, zasypeme mandlemi a pečeme na 180 stupňů, dokud se nám nebude lepit špejle.

Pak už jen vyndat, posypat moučkovým cukrem, rozkrojit, potřít máslem, k tomu teplé kakao a ideální vánoční snídaně je hotová 🙂 .

Advertisements