Čokoládový fondant


DSC_0964_tonemappedO čokoládovém fondantu, extra čokoládovém koláčku s rozteklým jádrem, jsem snila snad dva roky, a dokonce nakazila mamku i polovinu rodinu, ale stále jsem se neuměla přimět k tomu to konečně vyzkoušet. Konečně však přišel den i příležitost, abych se vrhla do pečení i tohohle lákadla.

Výsledek byl však tak perfektní, že během jednoho týdne jsem koláček pekla ještě 3x. Recept přidávám, protože pro všechny milovníky čokolády to bude to pravé. 


Recept:

  • 110 g másla
  • 100 g vysokoprocentní čokolády
  • 60 g cukru (třtinový či bílý)
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • kakao na vysypání formiček

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a máslo. Mezitím si v misce vyšleháme cukr s vejci a žloutky do husté pěny. Když budeme mít čokoládu rozpuštěnou, opatrně ji přimícháváme do pěny z vajec a cukru. Nakonec zašleháme 2 lžíce mouky. Formičky (ideálně zapékací mističky) vymažeme máslem a vysypeme holandským kakaem. Hotové těsto rozdělíme do 4 formiček a dáme do rozehřáté trouby na 200 stupňů.

Nejkomplikovanější část je, vychytat dobu pečení, aby nám zůstal střed tekutý, tak jak to má být. Ideálně musí být vrch koláčku už pevnější. Nám se osvědčilo 12 minut. Koláček se jí horký, a pokud si netroufnete na vyklopení na talířek, dá se jíst i přímo s formičky – jen pozor, formička bude horká.

Kdo chce koláček vyklopit, doporučuji si vzít formičku do utěrky či gumové chňapky, přiklopit menší talířek na formičku a vyklopit opatrně jako bábovku, bez klepání.

 

Advertisements