Pita


IMG_4105_tonemappedNejlepší pita chléb a gyros (nebo kebab) jsem jedla v Řecku – tam to bylo fakt poctivé a na ničem se nešetřilo, což se o dnešních kebab fastfoodech říct moc nedá. Maso není skoro masem a zbytek už vás nadchnout také nemůže.

Proto jsme se rozhodli si vyzkoušet vlastní kebab i doma. Co bylo asi nejpodstatnější, byla výroba právě pita chleba, kterého jsme se trochu obávali, protože pokud se správně nenafoukne, zůstane vám obyčejná placka, do které byste nenacpali ani ten plátek okurky, natož nějaké maso.

Nakonec jsme zjistili, že to není žádná věda a tak jsme tento receptík opakovali už vícekrát a podělíme se o něj i s vámi.


Recept:

  • 1 kg hladké mouky
  • 0,5 l vlažné vody
  • 1 lžíce sušeného droždí (10 g)
  • 1 – 2 lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 0,5 lžičky cukru

Ve 250 ml vlažné vody rozmícháme droždí, cukr a necháme chvilku odstát. Mouku prosejeme, přidáme sůl, olivový olej, kvásek a zbytek vlažné vody. Zaděláme hladké těsto, které nelepí, dobře se s ním pracuje.

Těsto ze všech stran i nádobu na kynutí ručně vymažeme trochou oleje, přikryjeme a necháme půl hodinky kynout. Z vykynutého těsta si utvoříme male bochánky (z 1 kg mouky jich mám 16 ks). Těsto opatrně vyklopíme na pracovní plochu, rukou uchopíme část těsta a mezi palcem a ukazováčkem vytlačíme požadovaný kousek, který ukroutíme, zarovnáme na bochánek a položíme na plátno. Takto uděláme všech 16 ks a přikryjeme druhým kusem plátna. Necháme 10 minut odpočívat.


IMG_4117_o_tonemappedPoté si každý kousek rozvalíme na placku asi 0,5 cm vysokou. Začínáme u toho bochánku, který jsme udělali jako první. Mouky na posypání pracovní desky není třeba, těsto nelepí. Pečeme v troubě při maximální teplotě. Placky vkládáme na horký plech a v horní části trouby pečeme max. 2 minuty.

A do takto připravených pita chlebů už můžeme dát, co nás napadne 🙂 . Maso, zeleninu i dresink dle našich chutí a když už ne opravdový kebab, tak alespoň něco lepšího než to, co běžně seženete u nás.

 

Advertisements