Tvarožník s makovým základem


DSC_0883_tonemappedKombinace máku a citrónů se už u mě objevila mnohokrát v různých buchtách a tvarožnících, nikdy však ale mák netvořil korpus, takže bylo načase vyzkoušet i tuhle verzi a myslím, že se povedla skvěle.


Recept:

Korpus:

  • 100 g mletého máku
  • 100 g ovesných vloček (ale lze použít čistě jen mák, já bohužel neměla tolik máku)
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje nebo klasického másla
  • trochu mléka
  • něco na oslazení, kdo má rád sladší i základ

Mák a vločky smícháme dohromady a přidáme kokosový olej či máslo. Přidáme ještě trochu mléka a rukou vypracujeme nedrolivé těsto, které napěchujeme do menší dortové formy, kterou jsme si vyložili pečícím papírem.

Náplň:

  • 500 g tvarohu
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 vejce
  • cukr
  • citronová šťáva

Tvaroh smícháme s vejce, cukrem a zakysanou smetanou. Přidáme šťávu z ½ citrónu a opět promícháme. Náplň nalijeme na makový korpus a dáme do rozehřáté trouby na 200 stupňů. Pečeme 10 minut a pak ztlumíme na 160 a pečeme ještě další hodinu. Pak troubu vypneme a tvarožník v ní necháme zcela zchladnout.

Na tvaroh můžeme přidat ještě libovolné ovoce – já použila trochu mražených malin.

Také se dá tvaroh nahradit mascarpone či ricottou. 

Advertisements