Marlenka


IMG_0009 (2)_tonemappedMarlenka! Stačí o tom jen psát a mám pusu plnou slin, div mi z ní proudem netečou 😀 . Tak skvělá totiž je! Osobně si myslím, že je to asi to nejlepší, co jsme kdy společně s Jarkem vytvořili, protože chuť se snad nedá ani popsat a kupovaná Marlenka by se měla jít stydět do kouta.

A to opravdu. Úspěch sklidila u všech rodinných příslušníků a tak se nestala pouze mou nejoblíbenější “buchtou, koláčkem či dortíkem“.

Jediná vada je snad jen to, že pečení a příprava je poměrně pracná, náročnější a delší, proto to asi nikdy nebude rychlá “víkendovka“, ale o to více se tak těším, až ji budeme dělat znovu.

Rozhodně však doporučuji vyzkoušet, protože chuť se nedá popsat 🙂 . Kdo nezkusí, nepozná.


Recept:

Těsto:

  • 100 g másla
  • 3 lžic medu
  • 300 g krystalového cukru
  • 1 lžičky octu
  • 1 lžíce jedlé sodu
  • 2 vejce
  • 600 g hladké mouky
  • 3 lžíce kakaa


IMG_0019 (2)_tonemappedVe větším hrnci rozpustíme máslo, med a cukr. Potom přimícháme sodu a ocet. Když směs začne kypět, odstavíme, pomalu přidáme vejce, ale tak, aby nám nevznikla vaječina. Dáme na sporák, když vznikne hnědá pěna, znovu odstavíme. Potom přimícháme mouku s kakaem. Když bude těsto příliš tuhé, přidáme vodu. 1 hodinu necháme odpočívat, pak rozdělíme na 6 částí. Těsto vyválíme na 6 stejných dílů, propícháme párátkem a postupně pečeme při 170 stupních (8 – 9 minut).

Krém:

  • 250 g másla
  • 1 karamelové salko
  • 2 vanilkové pudinky
  • 6 dcl mléka
  • 4 lžíce cukru

Uvaříme puding, který necháme vychladnout. Máslo vyšleháme s karamelovým salkem a vychlazeným pudingem. Potíráme pláty a poslední posypeme kakaem. Necháme odležet v lednici. Ideálně 2 dny.

Advertisements