Dýňový krém


dsc_1521_tonemappedPodzim je tady a s ním nám do kuchyně přibývají typicky podzimní suroviny. Mezi mé nejoblíbenější patří určitě dýně. Především pak odrůda hokkaido. Z té se dá vykouzlit spoustu dobrot, ať už to jsou slané, nebo naopak i sladké pokrmy. Co určitě na podzimním menu nesmí chybět, je dýňový krém, pro který se právě nejlépe hodí dýně hokkaido.


Recept:

  • 1 dýně hokkaido
  • zeleninový vývar nebo zeleninový bujón
  • polévkové koření
  • sůl
  • pepř
  • 12% smetana
  • zakysaná smetana a dýňový olej na dozdobení 

Dýni vydlabeme a nakrájíme na malé kousky, které dáme vařit do zeleninového vývaru, nebo do vody, do které dáme zeleninový bujón. Když bude dýně měkká, slijeme větší část vody (čím víc, tím více bude krém hustý). Doporučuji vodu slévat do nějakého hrníčku či misky, abychom mohli v případě potřeby krém trochu zředit. Já raději husté krémy, proto slévám většinu vody a ředím podle potřeby až potom. K uvařené dýni přidáme 12% smetanu, trochu pepře, soli a trochu polévkového koření. Rozmixujeme do hladka a dochucujeme polévkovým kořením dle chuti. Můžeme taktéž doředit a rovnou podávat. Ideální je zakápnout dýňovým olejem a přidat zakysanou smetanu na zjemnění.

Dobrou chuť!

Advertisements