Vejce Benedikt s holandskou omáčkou


img_4499_tonemappedBěhem podzimních prázdnin to chtělo na snídani něco speciálního a méně častého. Tentokrát jsme se rozhodli pro slanou snídani –  Vejce Benedikt s holandskou omáčkou a něco tak dobrého jsme už dost dlouho nesnídali a určitě se u nás začne objevovat mnohem častěji! Takže pokud si najdete ráno trochu času a máte rádi čerstvé pečivo s vajíčky, určitě nemůžete nevyzkoušet tuto úpravu.


Recept (na dvě porce):

  • 2 zastřená vejce
  • 2 plátku šunky
  • 2 čerstvé housky
  • holandská omáčka

Holandská omáčka:

  • 2 žloutky
  • 80 g másla
  • ½ lžíce octa
  • trochu citronové šťávy
  • bílý pepř (3 kuličky nebo trochu drceného)
  • 1dcl vývaru
  • sůl


img_4508_tonemappedV misce si roztopíme máslo a necháme vychladnout. Ve druhé misce smícháme vývar, pepř, citronovou šťávu, ocet a vaříme na sporáku asi 5 minut. Poté necháme vychladnout. Když je směs vlažná, dáme misku nad hrnec s horkou vodou (klasická vodní lázeň, dno misky se nesmí dotýkat vody!) a přidáme žloutky. Metličkou neustále mícháme, dokud směs nezačne houstnout. Nejprve se zdá, že směs nehoustne, ale po 5 minutách míchání směs zhoustne rychle. V tom momentu stáhněte misku z vodní lázně a po „čůrku“ přidávejte rozpuštěné máslo. Promícháme a dochutíme solí.

Omáčkou přelijeme housku se šunkou a zastřeným vejcem a máme skvělou a luxusní snídani.

Advertisements