Kuře na paprice ve zdravější verzi


img_1843_cropp_tonemappedTento recept téměř upadl v zapomnění, nicméně jsem náhodou objevila fotky, proto přidávám i recept na obdobu staré známé klasiky: kuře na paprice.

Recept byl opět hokus pokus, kdy jsem chtěla místo klasické „těžké“ varianty s knedlíkem, zkusit lehčí a letní verzi, která by se hodila do teplých dnů, ale i kdykoliv jindy a přitom, aby byly zachovány základní suroviny a chuť, třeba jen v jiném poměru.  A třeba ho i něčím ozvláštnit. Já použila i cuketu (léto, cukety všude, ano, to proto 😀 ).

Vařila jsem od oka, takže uvedu pouze suroviny, ale gramáže už člověk musí zvolit sám, podle počtu strávníků. Nejpodstatnější je ale gramáž masa, aby ho bylo pro všechny strávníky dost 🙂 , jinak si myslím, že člověk na základu a poměru surovin nemůže ni pokazit.


Recept:

  • cibule
  • olej
  • sladká mletá paprika
  • sůl
  • cuketa – trošku, ale v receptu vůbec nemusí být!
  • kuřecí maso
  • 12% smetana (ale může být i více procent)
  • k podávání: gnocchi

Cibuli nakrájejte a orestujte na olivovém či jiném oleji. Přidejte sladkou papriku a promíchejte. Rozhodně papriku nenechte připéct, jen ji nechte v cibuli provonět, aby nezhořkla. Přidejte trochu cukety pokrájené na drobno.

Poté přidejte kuřecí maso nakrájené na kousky či nudličky a v hrnci ho pořádně promíchejte s cibulovo-paprikovým základem tak, aby v něm bylo maso pěkně obalené. Podlijte vodou tak, aby bylo maso těsně ponořené a mohlo se dusit.

Duste asi 30-40 minut, případně podlévejte troškou vody. Když je maso dostatečně měkké, můžete omáčku dochutit trochou soli a nechat vypařit více vody, aby nebyla omáčka tak tekutá. Poté zjemníme trochou 12% smetany a ještě trochu povaříme.

Můžeme taky ještě po změknutí maso vyndat a omáčku jemně zahustit. Do smetany důkladně zašlehejte 1-2 lžičky mouky (podle množství) a vlijte do omáčky. Opět povařte do zhoustnutí.

Podáváme s gnocchi.

Reklamy