Pečené koblížky


img_6487_tonemappedNikdy bych neřekla, že koblížky, hřích a dobrota mého dětství, se dají připravit i jinak, než s hromadou cukru a smažené v litrech tuku. Když jsem však před týdnem na instagramu (profil @renataknapova) zahlédla recept na nemastné a pečené koblížky, dokonce s minimem cukru, tuku a se špaldovou moukou, nemohla jsem odolat touze vyzkoušet, zda se tímto receptem dá alespoň z části přiblížit mastné a sladké klasice.

A opravdu. Nejen, že ve finále to opravdu vypadalo jak koblížky, ale také ta chuť! Lepší koblížky jsem snad nejedla. Žádná mastnota a přitom krásně nadýchané, sladké a vláčné 🙂 .

Takže pokud máte rádi koblížky a chcete si dopřát bez výčitek či pocitů těžkosti po snězení, rozhodně doporučuju! Já sama během týdne pekla již dvakrát a určitě v následujících dnech příjdou na řadu zas a znova.


Recept:

  • 125 ml vlažného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 20-30 g čertvého droždí
  • 25 g moučkový cukr
  • 2 žloutky
  • 30 g másla
  • 250 g hladké bílé či špaldové mouky
  • náplň: kvalitní marmeláda, pudinkový krém, čokoláda, arašídové máslo, sladké pomazánky

Z poloviny mléka, droždí, vanilkového cukru a lžíčky mouky necháme vzejít kvásek (rozmíchat ve vyšší sklenici a do tepla). Mezitím si šlehačem vyšleháme změklé máslo žloutky a moučkouvý cukr. Do této směsi přidáme mouku se špetkou soli, přidáme vzešlý kvásek a zbylé mléko a ručně, nebo v robotu zpracujeme v pružné těsto. To poté poprášíme moukou, místu přikryjeme úterkou a necháme 30-45 minut kynout na teplém místě nebo v troubě vyhřáté alespoň na 30 stupňů.

Poté vykynuté těsto na pomočeném vále rozválíme do placky. Pozor, nesmí být moc tenká, aby nám potom nevytekla náplň. Vykrajovátkem či větším hrnkem vykrojíme kolečka a doprostěd dáme lžičku marmelád nebo čehokoliv, co máte rádi. Já zkoušela marmeládu, ale podruhé jsem vyzkoušela koblížky naplnit sladkými pomazánkami z delux týdne v Lidlu – kokosová, karamelová, čokoládová. Placičky pak zabalíme do kuličky a dáme do formiček na muffiny, které jsme si předtím vymazali máslem. Necháme ještě 10 minut nakynout ve formičkách a poté je v nich pečeme v troubě rozehřáté na 180 – 190 stupňů 20-25 minut podle trouby.

Advertisements