Crème brûlée

DSC_1547_Další věcí na našem seznamu receptů, které musíme co nejdříve udělat, bylo už poměrně dlouhou dobu crème brûlée. Když jsem na Vánoce dostala flambovací pistoli, bylo jasné, že teď už se do přípravy tohoto slavného francouzského receptu opravdu dáme, no ale čas běžel nějak hodně rychle, takže i když pár měsíců po Vánocích, tak přece jsme se k onomu slavnému crème brûlée dostali. A určitě to stálo za to. Doma zmizelo během chvilky a určitě bude oblíbenou stálicí, proto sepisujeme recept i sem a doporučujeme vyzkoušet!


Recept:

  • 750 ml smetany ke šlehání
  • 6 žloutků
  • 90 g vanilkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • cukr na posypání

Smetanu zahřejeme na sporáku na teplotu přibližně 40 stupňů a přidáme cukr a zrníčka z jednoho vanilkového lusku. Když se cukr rozpustí, důkladně přimícháme všechny žloutky a směs rozdělíme do zapékacích formiček. Ty dáme ještě navíc do pekáče s vodou (jakási vodní lázeň) a pečeme v troubě rozehřáté přibližně na 125 stupňů asi hodinu až hodinu a půl. Konzistence nemá být tuhá, ale pudinkovitá. Necháme v troubě úplně vychladnout a pak ideálně přes noc chladíme v lednici.

Před podáváním posypeme třtinovým, nebo klasickým cukrem a flambovací pistolí vytvoříme krustičku karamelu.

Reklamy