Jahodové koláčky s drobenkou

IMG_7458_tonemappedJahodová sezóna začala, a tak je potřeba jahůdky zpracovávat. Opět jsem objevila recept (děkuji Instagram @renataknapova), který je naprosto fantastický a tak ho rozšířím dál. Jedná se o kynuté jahodové koláčky s drobenkou. Takže pokud jste milovníci kynutých koláčů, určitě zkuste i tuto, dokonce lehce zdravější verzi!

Nenechte se zastrašit slovem „kynuté“. Recept je opravdu jednoduchý, nemusíte ani zakládat kvásek a vše jen např. v robotu smícháte a máte hotovo.


Recept:

Na těsto:

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 200 g hladké bílé mouky
  • Špetku soli
  • 100 g změklého másla (né roztopeného)
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 žloutek
  • 20 g čerstvého droždí
  • 160 ml vlažného mléka

Všechny ingredience smíchejte (ideálně v robotu) a nechte 20 minut odpočívat. Mezitím si nachystejte plech, vyložte pečícím papírem a troubu rozehřejte na 170 stupňů.

Dále si připravíme drobenku:

  • 40 g hrubé nebo klidně i polohrubé mouky
  • 40 g třtinového cukru
  • 30 g studeného másla

IMG_7470_tonemappedVšechno hezky ručně smícháme do rozsýpavé drobenky.

Po 20 minutách těsto rozvalíme na placku a většími kulatými vykrajovátky nebo větším hrnkem vykrojujeme kolečka (stejně jak na linecké, ale jen větší 😊 ). Doprostřed dáme pokrájené jahody a volné kraje potřeme žloutkem. Posypeme drobenkou a pečeme asi 20-25 minut na 170 stupňů. Nenechávejte víc, jinak by mohly být tvrdé a nebudou tak vláčné 😊 .

Advertisements