Slaný polentový koláč s dýní a rajčatovou salsou

DSC_1598_tonemappedKdyž jsme se vrátili z dovolené a já konečně taky chvilku zůstala doma, padl úděl vaření a pečení opět na mě. Naštěstí má zahrada stále co nabídnout, a tak toho plně využívám. Především saláty z domácí zeleniny jsou pak jako příloha na denním pořádku, ovšem chtělo to už něco nového. Takže jsem sedla k počítači a objevila pár receptů, které by stály za zkoušku. S drobnými úpravami, tak aby mi recept plně vyhovoval nakonec vznikla tato mňamka. Pečená polenta s dýní hokaido a vychlazenou rajčatovou salsou.

Až mě samotnou překvapilo, jak se tento pokus povedl a v teplém dni i příjemně osvěžil a zasytil. Takže se u nás na talíři objeví určitě častěji.


Recept:

  • 1 hrnek instantní polenty
  • 500 ml mléka
  • 500 ml vody
  • 150 g dýně hokaido
  • ½ menší cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 vejce
  • 100 g tvrdého sýra
  • svazek jarní cibulky
  • 3 rajčata
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • bylinky dle chuti

DSC_1602_tonemappedDýni nakrájíme na malé kostičky. Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibulku a přidáme dýni. Za občasného míchání na slabém ohni dusíme dýni do měkka. Dochutíme solí a pepřem a odstavíme. Mezitím si dáme do hrnce vodu a mléko a počkáme, dokud nezačne vřít. Přidáme polentu a mícháme, dokud nezhoustne na kaši. Osolíme a opepříme a přidáme najemno nastrouhaný tvrdý sýr.

Necháme chviličku zchladnout a přidáme směs s dýní a cibulkou. Nakonec vmícháme dvě rozkvedlané vajíčka a vylijeme do formy vymazané máslem a pečeme na 190 stupňů přibližně 30 minut.

Než se polenta upeče dozlatova, připravíme si jednoduchou rajčatovou salsu. Rajčata zbavíme vnitřku a semínek a nakrájíme na malé kostičky. Přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, osolíme, zakápneme olivovým olejem a dle chuti můžeme přidat vinný ocet. Necháme v lednici odležet a vychladit.

Když je polenta upečená, necháme trochu vychladnout, během té doby ještě trochu ztuhne a dozdobíme vychlazenou rajčatovou salsou.

Reklamy