Galette s ricottou

DSC_1601_tonemappedPo skvělém crème brûlée jsme připravili další, tentokrát slanou, francouzskou chuťovku – tzv. gallete, což je koláč z tenkého těsta, který se plní jak slanými, tak sladkými náplněmi. My se rozhodli vyzkoušet nejprve slanou verzi receptu, a tak jsme jako náplň použili ricottu ve spojení s rajčátky a cuketou.  Výsledek lahodil jak oku, tak všem chuťovým buňkám a někdy příště určitě zkusíme i sladkou variantu.


Recept:

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • ½ lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1 lžičku citrónové šťávy
  • 50 ml studené vody
  • 1 žloutek na potření okrajů

Náplň:

  • 250 g ricotty (možná i více, záleží kolik chcete mít náplně)
  • 60 g parmezánu (nemusí být)
  • pár koleček cukety
  • 1 rajče
  • sůl
  • pepř
  • 1-2 stroužky česneku
  • bylinky

Při přípravě těsta si ideálně pomozte robotem. Do mísy dáme mouku, sůl a na kostky nakrájené máslo. Spustíme robota a po chvíli přidáme do směsi vejce a citrónovou šťávu. Necháme robota pracovat a opět po chvíli přidáváme ještě studenou vodu. Když je těsto dobře vypracované, vypneme robota a těsto ještě trochu zpracujeme rukou a v případě potřeby přidáme trochu mouky. Těsto zabalíme do fólie či sáčku a necháme na půl hodiny odležet v lednici.

Mezitím si připravíme náplň. Smícháme ricottu, sůl, pepř a bylinky dle libosti a nakonec vmícháme nastrouhané stroužky česneku.

Těsto rozdělíme na dva díly a rozválíme přibližně do tvaru kruhu. Naplníme ricottou a okraje necháme volné. Ozdobíme rajčaty a cuketou, posypeme bylinkami a trochou soli. Nakonec pěkně přehneme okraje a potřeme je žloutkem. Pečeme na 190 stupňů dozlatova cca 30 minut.

Reklamy