Zapečená polenta s mletým masem

IMG_5784_tonemappedPo letní dovolené v Itálii se nám doma válela kukuřičná polenta, a když došla inspirace, co uvařit na sobotní oběd, napadla mě právě dosud nevyužitá polenta. Chtělo to ale něco trošku originálnějšího, a nakonec z toho vznikl skvělý recept, který jsme si už párkrát zopakovali, protože nám opravdu zachutnal a o recept se rádi podělíme.


Recept:

  • polenta (dávám od oka)
  • lžička másla
  • 500 g mletého masa
  • 500 g krájených rajčat v plechovce
  • cibule
  • česnek
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • červená paprika a trochu chilli
  • 2 vejce
  • balkánský sýr
  • jarní cibulka

Cibulku nakrájenou nadrobno společně s česnekem osmažíme na oleji dozlatova. Pak přidáme mleté maso, dokud se nezatáhne. Přidáme koření a pořádně promícháme. Nakonec přidáme rajčata a dusíme cca 15 minut. Podle potřeby podlijeme vodou a dochutíme.

IMG_5777_tonemappedPolentu uvaříme dle návodu v osolené vodě, dokud nevznikne kaše. Tu z hrnce přendáme do zapékací misky vymazané máslem a rovnoměrně rozetřeme po dně misky. Na tuto vrstvu dáme masovou směs, kterou jsme si připravili na pánvi a opět rovnoměrně rozetřeme po vrstvě polenty. Posypeme nakrájenou jarní cibulku, následně zalijeme rozkvedlanými vajíčky a posypeme nastrouhaným balkánským sýrem.

Poté pečeme na 180 stupňů asi půl hodiny.

Reklamy